piątek, 29 czerwca 2012

Zapiekanka z cukinii i sera

I znowu cukinia w roli głównej, chociaż w tym daniu z powodzeniem można zastąpić ją bakłażanem. Danie, dzięki sosowi z pomidorów mocno przyprawionym czosnkiem i bazylią jest bardzo aromatyczne, a ser i śmietana sprawiają, że jest jednocześnie delikatne. W sam raz na piątkowy obiad.





Składniki:

sos:
  • 1 kg pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, bazylia

  • 0,5 kg cukinii (bakłażanów)
  • odrobina mąki, 
  • olej słonecznikowy,

  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 250g sera żółtego,
  • 0,5 szklanki śmietany 12%,
Wykonanie:

Pomidory myję, sparzam gorącą wodą, obieram ze skórki, kroję i rozgotowuję na miazgę z dodatkiem oliwy z oliwek. Odparowuję nadmiar wody. Przyprawiam do smaku czosnkiem, bazylią, solą, cukrem i pieprzem.

Cukinię obieram i kroję na plasterki, Obtaczam w mącę i delikatnie podsmażam na patelni na oleju słonecznikowym.



Następnie w naczyniu żaroodpornym układam warstwami:
sos, cukinia  (delikatnie posolić), 1 jajko pokrojone w plasterki, starty ser i znowu sos, itd. 3 warstwy. Na końcu układam na wierzch jeszcze sos, podlewam śmietaną i kładę ser. Zapiekam w piekarniku ok. 20 minut.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, kupiłam w lidlu piękną cukinię miałam robić faszerowaną ale będzie zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że smakowało :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...