Składniki:
sos:
- 1 kg pomidorów,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, bazylia
- 0,5 kg cukinii (bakłażanów)
- odrobina mąki,
- olej słonecznikowy,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 250g sera żółtego,
- 0,5 szklanki śmietany 12%,
Pomidory myję, sparzam gorącą wodą, obieram ze skórki, kroję i rozgotowuję na miazgę z dodatkiem oliwy z oliwek. Odparowuję nadmiar wody. Przyprawiam do smaku czosnkiem, bazylią, solą, cukrem i pieprzem.
Cukinię obieram i kroję na plasterki, Obtaczam w mącę i delikatnie podsmażam na patelni na oleju słonecznikowym.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układam warstwami:
sos, cukinia (delikatnie posolić), 1 jajko pokrojone w plasterki, starty ser i znowu sos, itd. 3 warstwy. Na końcu układam na wierzch jeszcze sos, podlewam śmietaną i kładę ser. Zapiekam w piekarniku ok. 20 minut.
Smacznego
Pysznie wygląda, kupiłam w lidlu piękną cukinię miałam robić faszerowaną ale będzie zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że smakowało :) pozdrawiam serdecznie
Usuń