sobota, 16 czerwca 2012

Chipsy z ciasta francuskiego

Dzisiaj historyczny mecz Polska - Czechy. Oczywiście będziemy z mężem i synkiem oglądać :) Postanowiłam więc, że przygotuję na wieczór jakąś fajną przekąskę do piwa. Te chipsy z ciasta francuskiego są idealne! Przepis pochodzi od mojej koleżanki z jednego z forów internetowych, do którego należę już od dawna. Z resztą... te forum to skarbnica pysznych przepisów :)






Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie),
  • 1 jajko, 
  • 20 g sera
  • bukiet przypraw (u mnie dziś oregano, słodka papryka, sól)
Wykonanie:

Ciasto kroję na kwadraciki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Posypuję przyprawami i odrobiną wiórków sera. Pamiętajcie, żeby uważać z ilością sera, gdyż ciasto pod dużym ciężarem może nie wyrosnąć.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.

Podajemy z dipem serowym, lub czosnkowym.

Smacznego chrupania i oglądania meczu?
*Nasi górą:)*


I mała patriotyczna aranżacja wykonana za pomocą dipu serowego i  keczupu.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...