piątek, 1 czerwca 2012

Domowa tortilla z mąki pszennej

Kuchnia meksykańska :) mmm... w polskiej wersji. Tortilla z mąki pszennej. Brakuje tylko dodatków i mamy pyszne i zdrowe danie. Zachęcam do wypróbowania przepisu.




Składniki:

  • 400 g mąki kukurydzianej lub pszennej,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 350 ml wody,

Wykonanie:

Do mąki dodaję smalec oraz sól. Wyrabiam ciasto dolewając stopniowo wodę do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego.

Następnie dzielę ciasto na kulki o średnicy ok. 3 cm i rozwałkowuję je możliwie jak najcieniej.

Używam miski jako szablonu i wykrajam za pomocą noża od pizzy koła o średnicy 22 cm.

Smażę na patelni z grubym dnem, z obu stron do zarumienienia bez dodatku tłuszczu.

Z podanych składników zrobiłam 20 tortilli.


3 komentarze:

  1. Fajny sposób na wykrawanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkowicie domowe tortille są najlepsze! Pięknie wyglądają! U mnie nastomiast zamiast smalcu pojawia się oliwa z oliwek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem tego samego zdania :) muszę wypróbować wersję z oliwą z oliwek w takim razie. Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...