Składniki:
- 400 g mąki kukurydzianej lub pszennej,
- 3 łyżki smalcu,
- 2 łyżeczki soli,
- 350 ml wody,
Wykonanie:
Do mąki dodaję smalec oraz sól. Wyrabiam ciasto dolewając stopniowo wodę do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego.
Następnie dzielę ciasto na kulki o średnicy ok. 3 cm i rozwałkowuję je możliwie jak najcieniej.
Używam miski jako szablonu i wykrajam za pomocą noża od pizzy koła o średnicy 22 cm.
Smażę na patelni z grubym dnem, z obu stron do zarumienienia bez dodatku tłuszczu.
Z podanych składników zrobiłam 20 tortilli.
Fajny sposób na wykrawanie :)
OdpowiedzUsuńCałkowicie domowe tortille są najlepsze! Pięknie wyglądają! U mnie nastomiast zamiast smalcu pojawia się oliwa z oliwek :)
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania :) muszę wypróbować wersję z oliwą z oliwek w takim razie. Pozdrawiam
Usuń