Składniki:
- 100 g drożdży,
- 200 ml śmietany 12% lub 18%,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 250 g margaryny,
- ok. 1 kg mąki,
- ok. 250 g marmolady (u mnie marmolada wieloowocowa)
Wykonanie:
W kubku rozcieram drożdże ze śmietaną, cukrem i szczyptą soli, odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu na stolnicy robię kopiec z mąki z zagłębieniem. Kroję margarynę w kostkę i rozrzucam ją na mąkę, a do zagłębienia wlewam wyrośnięte drożdże. Zagniatam ciasto podsypując mąką. Następnie robię walec i dzielę go na 5 części. Każdą część rozwałkowuję na kształt okręgu o grubości ok 2-3 m. Dzielę go na 8 trójkątów. Na szerszych częściach trójkątów kładę po łyżeczce marmolady. Zawijam formując rogale.
Piekę w piekarniku ok. 25 min w temp. 180 stopni Celsjusza.
Smacznego.
Takie zwykłe, kojarzą mi się z wczesnym dzieciństwem :) pychota
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała :-)
OdpowiedzUsuńale boskie te rogaliki!!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńpiekne rogaliki! porywam jednego
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie! delikatne, dużo lukru...
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo i na pewno były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńja zawsze uwielbiałam rogaliki, uwielbiam też lukier, którego tu nie brakuje:D
OdpowiedzUsuńjakie ładne!
OdpowiedzUsuńwidzę, że hurtowo upiekłaś. więc... podziel się xd
chętnie kilka z nich przygarnę!
Też robiłam! Uwielbiam! Jeszcze lubię z czekoladką ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę jednego ;)
OdpowiedzUsuńWłasnie siebie wyobrażam jutro rano z moją kawą i takim rogalikiem. O ile kawa i mleko jest, to rogalków nie ma :( cudowne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ileż lukru??? :)))
OdpowiedzUsuńJak przystało na Domową Boginię - BOSKIE!
OdpowiedzUsuńZamiast lukru, spróbuję użyć cukru pudru.
OdpowiedzUsuń