Składniki:
- 500 g karkówki,
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- liść laurowy,
- angielskie ziele,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- łyżeczka sosu sojowego,
Wykonanie:
Karkówkę myję i kroję w kostkę. Podsmażam ją na patelni mocno na ciemny kolor, dodaję cebulę i czekam aż się zeszkli. Mięso i cebulę przekładam do garnka i zalewam wodą. Dodaję liść laurowy, angielskie ziele i wstępnie przyprawiam. Gotuję na wolnym ogniu ok. 20 min. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuję kolejne 20 minut. Przyprawiam. Zagęszczam gulasz zaklepką (2 łyżki mąki wymieszane z zimną wodą) i dodaję sos sojowy dla uzyskania głębokiego koloru sosu. Smacznego :)
Był to pierwszy gulasz w moim życiu, ale wyszedł pyszny;) Super przepis!!
OdpowiedzUsuń