czwartek, 21 czerwca 2012

Gulasz z karkówki

Czasami lubię zjeść coś tradycyjne, bez wymyślania i kombinowania. Sprawdzone i znane smaki potrafią przywołać wiele wspomnień. Gulasz kojarzy mi się z domem :) Najbardziej lubię go podanego z kaszą gryczaną i buraczkami. Pycha!


Składniki:

  • 500 g karkówki,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • liść laurowy,
  • angielskie ziele,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • łyżeczka sosu sojowego,

Wykonanie:

Karkówkę myję i kroję w kostkę. Podsmażam ją na patelni mocno na ciemny kolor, dodaję cebulę i czekam aż się zeszkli. Mięso i cebulę przekładam do garnka i zalewam wodą. Dodaję liść laurowy, angielskie ziele i wstępnie przyprawiam. Gotuję na wolnym ogniu ok. 20 min. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuję kolejne 20 minut. Przyprawiam. Zagęszczam gulasz zaklepką (2 łyżki mąki wymieszane z zimną wodą) i dodaję sos sojowy dla uzyskania głębokiego koloru sosu. Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Był to pierwszy gulasz w moim życiu, ale wyszedł pyszny;) Super przepis!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...