czwartek, 7 czerwca 2012

Tarta z jabłkami na luźno

Sezon na jabłka nie rozpoczął się jeszcze w pełni, ale miałam po prostu ochotę na jabłka na ciepło. Chciałam więc zaproponować przepis na tartę z jabłkami "na luźno". Przydałaby się tylko jeszcze bita śmietana lub gałka lodów waniliowych...


Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jabłka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • odrobina startego zimnego masła do posypania jabłek,

Wykonanie:

Do miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszam najpierw dokładnie suche składniki. Następnie dodaję pokrojone na drobno masło i wbijam jajko. Szybko zagniatam ciasto. Na posmarowaną masłem blaszkę do tarty przekładam ciasto i dokładnie wklejam w foremkę.

Blaszkę wkładam do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza) na 10 min. W tym czasie obieram jabłka i kroję je na małe kawałeczki. Po upływie 10 minut wyjmuję tartę, układam na niej jabłka, posypuję cukrem waniliowym, cynamonem i delikatnie opruszam startym masłem. Wkładam jeszcze do piekarnika na 15 minut. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Dla mnie jest to tarta, na którą ma się ochotę cały rok;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...