Składniki:
- 200 g mąki,
- 100 g cukru
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jabłka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- odrobina startego zimnego masła do posypania jabłek,
Wykonanie:
Do miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszam najpierw dokładnie suche składniki. Następnie dodaję pokrojone na drobno masło i wbijam jajko. Szybko zagniatam ciasto. Na posmarowaną masłem blaszkę do tarty przekładam ciasto i dokładnie wklejam w foremkę.
Blaszkę wkładam do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza) na 10 min. W tym czasie obieram jabłka i kroję je na małe kawałeczki. Po upływie 10 minut wyjmuję tartę, układam na niej jabłka, posypuję cukrem waniliowym, cynamonem i delikatnie opruszam startym masłem. Wkładam jeszcze do piekarnika na 15 minut. Smacznego!
Dla mnie jest to tarta, na którą ma się ochotę cały rok;) Pyszności!
OdpowiedzUsuń