wtorek, 5 czerwca 2012

Domowe grzanki

Banalne? Być może... jednak może ktoś uzna przepis za przydatny.

Grzanki u mnie w domu cieszą się ogromnym powodzeniem, jako dodatek do zup, przede wszystkim. Przyznam się jednak, że czasami gotowe już grzanki lubię podjadać :) taki mały grzeszek między posiłkami. Do jakich zup mogą się przydać? Według mnie do wszelkich zup - kremów, do grzybowych, pieczarkowych, serowych, krupnika, ogórkowej, fasolowej, grochowej... ehs... dodałbym je prawie wszędzie, jednak zupy makaronowe i ryżowe pozostawię bezgrzankowe.


Składniki:

  • 5 kromek czerstwego chleba,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 sprasowane ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • oregano,
  • tymianek,
Wykonanie:

Chleb kroję w kostkę. Wsypuję do miski, polewam oliwą z oliwek i dodaję resztę składników. Dokładnie mieszam, aby chlebki obtoczyły się w przyprawach. Następnie wrzucam je na rozgrzaną patelnie i ciągle mieszają,c doprowadzam je do złotego koloru.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...