A przepis jest banalnie prosty i gorąco zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- średnia główka młodej kapusty,
- pół kg marchwi, najlepiej również młodej,
- pół kostki masła,
- woda,
- przyprawy: sól i pieprz
Wykonanie:
Kapustę szatkuję. Młodą marchewkę dokładnie myję, kroję na wzdłuż a następnie na półtalarki. Kapustę i marchew wrzucam do garnka i zalewam wodą do wysokości 1/3 wsadu. Następnie gotuję przez ok. 45 min na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu wrzucam masło i czekam, aż odparuje się nadmiar wody. Na sam koniec doprawiam solą i pieprzem.
Rada: Kapusta zmniejszy znacznie swoją objętość, więc należy zaczekać z przyprawianiem na sam koniec.
moja mama robi podobną
OdpowiedzUsuńMusze zrobic, smaka mi narobiłaś .
OdpowiedzUsuńWpłaśnie sie robi , tylko ja dodałam jeszcze koperku :)
OdpowiedzUsuńA i na jutro do pracy podsmarze sobie pokrojona w półksiężyce kiełbaske i zmieszam z kapustką .
Fajnie :) ja dla męża też dodałam kiełbaskę :)
UsuńU mnie w domu mama robiła taką kapustkę do obiadu niedzielnego :)
OdpowiedzUsuń