niedziela, 6 maja 2012

Pieczeń serowo-paprykowa

Równie dobra na kanapki jak i na obiad. Odrobina fantazji i można tworzyć miliony wariacji według własnego smaku i gustu.

Pieczeń można podać na obiad z ziemniakami, ryżem, kaszą itd. Ja zaproponuję ją w pierwszej wersji a do tego pikantny sos tzatziki.




Składniki:
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • 200 g sera,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cebula
  • świeża natka pietruszki,
  • świeży szczypiorek,
  • zioła prowansalskie,
  • majeranek,
  • słodka papryka (w proszku),
  • sól,
  • pieprz,

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki, czyli kroimy w kostkę ser, siekamy cebulę, paprykę, natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy mięso (oczywiście wedle naszego uznania) i wbijamy jajko oraz wsypujemy kilka łyżek bułki tartej. Opcjonalnie można dodać namoczoną bułeczkę.



Później wyrabiamy mięso i łączymy wszystkie składniki dobrze mieszając. W moim przepisie dodatków do mięsa jest dużo, dlatego też pieczeń będzie dosyć luźna. Jeżeli zależy wam, aby była ścisła wystarczy dodać mniej sera, papryki i cebuli.

Następnie gotową masę mięsno-paprykową wykładamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy 40 minut z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie zmieniamy ustawienia piekarnika tak, aby grzał tylko z góry. Tak dopiekamy górną skórkę przez ok. 10-15 minut, w zależności od tego jaki efekt chcemy otrzymać. Ja osobiście wolę bardziej spieczoną.



I gotowe :)
Smacznego


2 komentarze:

  1. Ciekawe ;) Nie jadłam nigdy takiej pieczeni!
    Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. musze sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...