A największą zaletą dania jest łatwość przygotowania i czas :) Wystarczy 30 min by zjeść pyszny, domowy obiad.
Składniki:
- 200 g makaronu typu penne rigate
 - 80 g świeżego szpinaku
 - natka świeżej pietruszki (ilość wg uznania)
 - 3 łyżki włoskich orzechów
 - 1 ząbek czosnku
 - 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
 - 120 g startego parmezanu
 - 0,5 łyżeczki soli
 - czarny pieprz
 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie hartujemy go zimną wodą, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Pozostałe składniki miksujemy i doprawiamy wg naszego smaku.
Następnie na patelni lekko zarumieniam makaron, dodaję przygotowane pesto i jeszcze chwilę podsmażam. Gotowe! Danie na talerzu można udekorować świeżym liściem bazylii lub nacią pietruszki i oprószyć delikatnie startym parmezanem.
Rada: W wersji bez orzeszków i z mniejszą ilością czosnku będzie to także idealne danie dla dzieci.

Wygląda super . Uwielbiam pesto i szpinak -bedę musiała spróbowac upichcic twoje danie
OdpowiedzUsuń