piątek, 11 maja 2012

Makaron penne rigate ze szpinakowym pesto

W mojej kuchni bardzo często goszczą makarony, w różnej postaci. Dziś mamy piątek, więc chciałabym zaproponować Wam bezmięsne danie wiosenne :) świeży szpinak i soczysta zieleń.  Iście słoneczna kombinacja!

A największą zaletą dania jest łatwość przygotowania i czas :) Wystarczy 30 min by zjeść pyszny, domowy obiad. 



Składniki:
  • 200 g  makaronu  typu penne rigate
  • 80 g świeżego szpinaku
  • natka świeżej pietruszki (ilość wg uznania)
  • 3 łyżki włoskich orzechów
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 120 g startego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie hartujemy go zimną wodą, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki miksujemy i doprawiamy wg naszego smaku.

Następnie na patelni lekko zarumieniam makaron, dodaję przygotowane pesto i jeszcze chwilę podsmażam. Gotowe! Danie na talerzu można udekorować świeżym liściem bazylii lub nacią pietruszki i oprószyć delikatnie startym parmezanem.

Rada: W wersji bez orzeszków i z mniejszą ilością czosnku będzie to także idealne danie dla dzieci.

1 komentarz:

  1. Wygląda super . Uwielbiam pesto i szpinak -bedę musiała spróbowac upichcic twoje danie

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...