piątek, 25 maja 2012

Deser ryżowo-cynamonowy

To jeden z moich ulubionych deserów. Moja mama często go robi i dlatego też bardzo kojarzy mi się z moim domem rodzinnym. Można go modyfikować na wiele sposobów. Jest doskonały zarówno na ciepło z cynamonem i masełkiem jak i na zimno z owocami.

Przedstawiam Wam pierwszą wersję.




A oto przepis.

Składniki:

  • pół litra mleka,
  • 100 g ryżu,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • cynamon,
  • cukier waniliowy,
  • odrobina rozpuszczonego masła,

Wykonanie:

Zagotowuję mleko ze szczyptą soli, wsypuję ryż i gotuję na wolnym ogniu ok. 20 min mieszając co jakiś czas, żeby ryż nie przywarł do dna garnka (wtedy na pewno się przypali). Gotowy ryż przelewam na talerzyk, posypuję delikatnie cynamonem i cukrem waniliowym. Na koniec polewam odrobiną roztopionego masełka. I to wszystko :)

Smacznego



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...