Składniki (beza):
- 3 białka jaja ,
- 140 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 70 g pokruszonych migdałów,
- 30 g pokruszonych orzechów włoskich,
Wykonanie:
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec wsypujemy migdały i orzechy i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy koło o średnicy ok. 22 cm (beza w trakcie pieczenia powiększy się). Wstawiamy na nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i suszymy tak przez 5 min. Następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i suszymy przez kolejne 1,5 godziny. Beza powinna stygnąć w zamkniętym piekarniku.
Składniki (krem):
- 200 ml dulche de leche (pół puszki),
- 200 ml śmietany kremówki
- 5 pokruszonych cukierków typu krówka
Wykonanie:
Ubijamy śmietanę, następnie stopniowo dodajemy dulche de leche. Gotową masę przekładamy na bezę i posypujemy pokruszoną krówką.
Rada: Jeżeli z jakiś powodów śmietana po dodaniu dulche de leche opadnie, aby uratować krem można dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody. Masę wstawiamy na ok. 15 min do lodówki, aż trochę stężeje a następnie wykładamy ją na bezę.
Ciasto koniecznie przechowujemy w lodówce.
Smacznego.
Cóż za wspaniała beza ! Już na sam widok robi się słodko :)
OdpowiedzUsuń