Dzięki ciemnej fasoli, kukurydze i papryce danie zyskuje zachęcające kolory i apetycznie wygląda.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 1 świeża papryka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- mąka do obtoczenia mięsa
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka
Wykonanie:
Dokładnie obmywam piersi i kroję je w kostkę. Doprawiam je solą i papryką i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnie (z odrobiną oliwy z oliwek) wrzucam kurczaka, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodaję czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko podsmażam na złoty kolor.
Zalewam wodą, dodaję przecier pomidorowy i duszę około 10 minut. Następnie dodaję kukurydzę i fasolę. Doprawiam do smaku.
Podaję z brązowym ryżem.
Smacznego!
Kurczak po meksykańsku smakuje supcio !!!!!! :) :D .
OdpowiedzUsuń