Murzynek swoją wyjątkowa wilgotność zawdzięcza powidłom. Spróbujcie zresztą sami.
Składniki (ciasto):
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżeczki sody,
- olejek rumowy,
- 1 szklanka powideł,
- 80 g orzechów włoskich
- opcjonalnie inne bakalie np. rodzynki
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Następnie stopniowo dodajemy olej, mleko i mąkę, miksujemy. Dodajemy kakao, sodę i powidła, miksujemy jeszcze chwilę na wolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy masę łyżką.
Wylewamy do 2 keksówek o wymiarach 40x12 wyłożonych papierem. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni Celsjusza.
Składniki (polewa):
- 100 g masła,
- 0,5 szklanki mleka,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki kakao,
Wykonanie:
Rozpuszczamy w rondelku masło, następnie dodajemy cukier, mleko i kakao. Gotujemy ok. 5 min cały czas mieszając.
Ciasto polewamy gorącą polewą.
Rada: Nie odchodźcie od rondelka ani na chwilę - bardzo łatwo przypalić. Nie gotujcie także, zbyt długo, gdyż polewa bo wystygnięciu będzie twarda i szklista.
zamiast polewy z czekolady mlecznej marzy mi się czekolada biała. będzie pasować, prawda? (:
OdpowiedzUsuńbędzie pasować, bez dwóch zdań. I zapewne wizualny kontrast będzie zachwycać
UsuńWłaśnie zrobiliśmy. Bardzo łatwe ciasto i bardzo smaczne. Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuń