Lubię być przekorna, więc nie przejmując się porą roku i tym, że za oknem naprawdę ciepło, dziś na kolację przygotowałam tartę cebulową. Dlaczego? Doszłam do wniosku, że muszę wykorzystać pyszną i aromatyczną cebulę, która rośnie w ogrodzie mojej mamy. Nie ma przecież nic lepszego niż świeże i młode warzywa wyhodowane w przydomowym ogródku. Jeśli chcesz możesz iść w moje ślady i również przygotować cebulową tartę lub zaczekaj, aż zrobi się zimno i spadnie biały puszysty śnieg.
No więc do dzieła :)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 120 g masła
- 1 jajko i 1 żółtko,
- szczypta soli
Farsz:
- ok. pół kg cebuli
- masło do podsmażenia cebuli
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 1 jajko i jedno białko (te, które zostało po przygotowaniu ciasta)
- 150 g żółtego sera,
- do smaku: sól, pieprz i ostra papryka
- do dekoracji szczypiorek
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą i elastyczną masę i wkładam do lodówki na ok. 30 min.
W tym czasie przegotowuję farsz. Cebulę obieram i kroję w pióra. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę. Podsmażam ją ok. 5 min i delikatnie solę. Odstawiam do ostygnięcia.
Teraz wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję i wylepiam nim formę do tarty. Spód nakłuwam widelcem. Kładę cebulę i zalewam roztrzepanym ze śmietaną jajkiem. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie na górę trę ser i posypuję delikatnie ostrą zmieloną papryką.
Wstawiam do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok 25-30 min.
Smacznego
Chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuń