poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Pyszna tarta cebulowa

Lubię być przekorna, więc nie przejmując się porą roku i tym, że za oknem naprawdę ciepło, dziś na kolację przygotowałam tartę cebulową. Dlaczego? Doszłam do wniosku, że muszę wykorzystać pyszną i aromatyczną cebulę, która rośnie w ogrodzie mojej mamy. Nie ma przecież nic lepszego niż świeże i młode warzywa wyhodowane w przydomowym ogródku. Jeśli chcesz możesz iść w moje ślady i również przygotować cebulową tartę lub zaczekaj, aż zrobi się zimno i spadnie biały puszysty śnieg.


No więc do dzieła :)



Składniki:

Kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko,
  • szczypta soli

Farsz:
  • ok. pół kg cebuli
  • masło do podsmażenia cebuli
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko i jedno białko (te, które zostało po przygotowaniu ciasta)
  • 150 g żółtego sera,
  • do smaku: sól, pieprz i ostra papryka
  • do dekoracji szczypiorek


Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą i elastyczną masę i wkładam do lodówki na ok. 30 min.

W tym czasie przegotowuję farsz. Cebulę obieram i kroję w pióra. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę. Podsmażam ją ok. 5 min i delikatnie solę. Odstawiam do ostygnięcia.

Teraz wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję i wylepiam nim formę do tarty. Spód nakłuwam widelcem. Kładę cebulę i zalewam roztrzepanym ze śmietaną jajkiem. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie na górę trę ser i posypuję delikatnie ostrą zmieloną papryką.

Wstawiam do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok 25-30 min.

Smacznego



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...