środa, 14 sierpnia 2013

Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Z ciasta francuskiego można wyczarować nieziemskie przekąski wytrawne, słodkie ciasta i ciasteczka. Ciasto francuskie chyba żadnego dodatku się nie boi. Na razie, co prawda, korzystam z gotowego ciasta francuskiego zakupionego w sklepie ale obiecuję, że przyjdzie ten czas i odważę się sama jej przygotować. Jednak, tak mówią, nie jest łatwe...
A tymczasem proponuję pyszne sakiewki.




Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • opakowanie szpinaku mrożonego liściastego,
  • 2 serki topione śmietankowe 150 g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • rozkłócone jajko z mlekiem


Wykonanie:

Najpierw przygotowuję farsz. Na patelnię wkładam rozmrożony szpinak, wlewam odrobinę wody i oliwy z oliwek, wrzucam serki topione. Czekam, aż serki się rozpuszczą i dodaję sprasowany czosnek. Następnie odparowuję nadmiar wody (jeżeli jest). Farsz powinien mieć dosyć zwartą konsystencję - taką aby nie wypływał z ciasta. Następnie doprawiam solą i pieprzem do smaku. Czekam aż wystygnie.

Rozwijam ciasto francuskie i kroję na kwadraty o boku ok. 5 cm. Wykładam farsz na środek każdego kwadratu i zaginam jego rogi łącząc je u góry. Trzeba zrobić to dokładnie, aby ciasto podczas pieczenia nie rozeszło się. Na wierzchu smaruję sakiewki rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypuję delikatnie ziarnistą solą morską.

Kładę sakiewki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekam wg wskazówek z opakowania ciasta francuskiego.

Smacznego.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...