Z ciasta francuskiego można wyczarować nieziemskie przekąski wytrawne, słodkie ciasta i ciasteczka. Ciasto francuskie chyba żadnego dodatku się nie boi. Na razie, co prawda, korzystam z gotowego ciasta francuskiego zakupionego w sklepie ale obiecuję, że przyjdzie ten czas i odważę się sama jej przygotować. Jednak, tak mówią, nie jest łatwe...
A tymczasem proponuję pyszne sakiewki.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- opakowanie szpinaku mrożonego liściastego,
- 2 serki topione śmietankowe 150 g,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek,
- rozkłócone jajko z mlekiem
Wykonanie:
Najpierw przygotowuję farsz. Na patelnię wkładam rozmrożony szpinak, wlewam odrobinę wody i oliwy z oliwek, wrzucam serki topione. Czekam, aż serki się rozpuszczą i dodaję sprasowany czosnek. Następnie odparowuję nadmiar wody (jeżeli jest). Farsz powinien mieć dosyć zwartą konsystencję - taką aby nie wypływał z ciasta. Następnie doprawiam solą i pieprzem do smaku. Czekam aż wystygnie.
Rozwijam ciasto francuskie i kroję na kwadraty o boku ok. 5 cm. Wykładam farsz na środek każdego kwadratu i zaginam jego rogi łącząc je u góry. Trzeba zrobić to dokładnie, aby ciasto podczas pieczenia nie rozeszło się. Na wierzchu smaruję sakiewki rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypuję delikatnie ziarnistą solą morską.
Kładę sakiewki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekam wg wskazówek z opakowania ciasta francuskiego.
Kładę sakiewki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekam wg wskazówek z opakowania ciasta francuskiego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz