piątek, 16 sierpnia 2013

Naleśniki razowe z kaszą gryczną i serem typu feta

Osobiście bardzo lubię chodzić do naleśnikarni. Bogactwo smaków i kolorów ukryte w delikatnym cieście po prostu mnie zachwyca. Naleśniki to chyba jedne z nielicznych dań, które można połączyć dosłownie z wszystkim. Mam nadzieję, że Wy również kochacie naleśniki i zrobicie w Waszych domach własne naleśnikarnie. Jeżeli macie dzieci, to na pewno będą w siódmym niebie.





Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklani mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 2 jajka,
  • ok. 0,5-0,7 litra mleka,
  • szczypta soli,
  • 3 ząbki czosnku

Farsz:
  • torebka (100 g) ugotowanej kaszy grycznej
          UWAGA: Lepiej nie gotować kaszy w osolonej wodzie, gdyż ser jest już słony.
  • opakowanie sera typu feta,
  • pieprz
  • opcjonalnie: szczypiorek lub zielona pietruszka

Wykonanie:

Do miski wrzucam mąkę, jajka, sól, sprasowane ząbki czosnku (dzięki nim naleśniki będą bardziej aromatyczne) i powoli dolewając mleka rozrabiam ciasto do tzw. naleśnikowej konsystencji, czyli dosyć lejącej. Tak aby ciasto swobodnie rozlało się na patelni i naleśniki nie były zbyt grube. Smażę naleśniki. Z podanej ilości składników usmażyłam 12 naleśników.  Odstawiam je do ostygnięcia.

Teraz robię farsz. Do miski wrzucam kaszę i pokruszony ser. Mieszam i doprawiam pieprzem do smaku. Opcjonalnie można też wkroić szczypiorek lub natkę pietruszki w zależności od preferencji smakowych. Przyszło mi też do głowy w tej chwili, że farsz byłby także smaczny z dodatkiem zeszklonej wcześniej cebuli.

Następnie nakładam na środek naleśników farsz i zakładam rogi, uzyskując w ten sposób naleśnikowe kwadraty. 

Aby ser feta w środku delikatnie się rozpuścił i jeszcze lepiej połączył się z kaszą obsmażam delikatnie naleśniki na masełku z obydwu stron. Ale jeżeli boicie się dodatkowych kalorii, to możenie tę część opuścić.

Smacznego.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...