czwartek, 3 października 2013

Pizza

Długo wyczekiwany przepis na pizze. Najważniejsze chyba jest ciasto. Jednak trafić w każdy gust nie jest łatwo. Mi ciasto wykonane wg. tego przepisu bardzo odpowiada. Nie jest ani zbyt grube, ani zbyt cienkie. Wystarczająco pulchne ale nie ma konsystencji waty.

Wszyscy znajomi zachwalają :) A przepis dostałam kilka lat temu od mojej przyjaciółki Kasi. Sprawdza się genialnie.

Jeszcze przed upieczeniem

Dodatki oczywiście można samemu komponować. Także dodawajcie to co lubicie. Moja pizza jest tuńczykiem i pieczarkami

Składniki na ciasto:

Zaczyn
  • 0,5 kostki drożdży (tj. 50 g)
  • łyżka cukru,
  • 0,5 ciepłego szklanki mleka (drożdże szybciej wyrosną),
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta soli.

Drożdże kruszę, dodaję resztę składników i mieszam. Następnie odstawiam na ok. 30 minut aż drożdże pięknie wyrosną.

Następnie potrzebuję jeszcze:
  • ok 800 g mąki,
  • 3 łyżki oleju, 
  • 1 szklanka ciepłego  mleka,
  • płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 300 g żółtego sera,
  • kilkanaście czarnych oliwek

Sos na ciasto:
  • puszka pomidorów,
  • sól, pieprz,
  • oregano i bazylia

Wykonanie:

Gdy zaczyn już wyrośnie, zaczynam wyrabiać ciasto. Drożdże przelewam do dużej miski, wlewam olej, szklankę mleka i dodaję sól oraz ok pół kg mąki. Wyrabiam ciasto w misce ręką. Ciasto musi być dosyć luźne, ale nie może się kleić do rąk. W zależności od potrzeby dodaję więcej mąki lub dolewam mleka.

Jeżeli ciasto mamy już gotowe, odstawiamy je znowu na ok. 30 min do wyrośnięcia, a w tym czasie zabieramy się do przygotowania sosu i farszu.

Najpierw sos.
Do miski wlewamy pomidory z puszki i przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Żeby zagęścić sos można dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je wraz z cebulką pokrojoną w kostkę na patelni. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Tuńczyka rozdrabniamy, trzemy ser na tarce a oliwki kroimy w plasterki. Dodatki gotowe.

Na blaszkę (taką od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy wyrośnięte ciasto. Oprószamy delikatnie mąką i rozwałkujemy dokładnie. Smarujemy sosem. Następnie kładziemy ieczarki z cebulką, tuńczyka, posypuemy serem i czarnymi oliwkami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 23 minuty.
Smacznego :)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...