wtorek, 15 lipca 2014

Brownie czekoladowe

Po dłuższej przerwie znowu się pokazuję. Tym razem chciałam polecić pyszne czekoladowe brownie. Przepis, który wypróbowałam pochodzi z bloga kulinarnego Kwestia Smaku. Wprowadziłam jednak małą modyfikację, a wszystko przez to że lubię wszystko bardziej na słodko :) ale to już kwestia gustu.



Składniki:

  • trzy tabliczki czekolady (razem 300 g): dwie mleczne i jedna gorzka
  • 200 g masła (kostka)
  • 3 jajka
  • 240 g cukru
  • niepełna szklana przesianej mąki
  • odrobinę olejku waniliowego
  • 3 szczypty soli


Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczam dwie tabliczki czekolady (jedną mleczną, drugą gorzką) i masło. Staram się nie podgrzać masy zbyt bardzo. Drugą tabliczkę mlecznej czekolady trę w wiórki i odstawiam do lodówki.

Włączam piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 160 stopni.

Następnie ubijam jajka z cukrem na pulchną masę i na koniec dodaję aromat waniliowy. Później dodaję masę czekoladową i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypuję mąkę i sól i znowu powoli mieszam mikserem.

Wylewam gotową masę na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm, posypuję tartą czekoladą i wstawiam do piekarnika na 20 minut.

Podaję z lodami z kawałkami czekolady i malinami :)

Smacznego.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...