Postanowiłam zacząć właśnie od tego bardzo prostego dania. Dlaczego? Bo uwielbiam soczyste mięso piersi kurczaka i delikatny ser. Spotkałam na innych blogach podobną wersję tego przepisu z serem pleśniowym. Ja jednak chciałam zaproponować tańszą wersję.
Tę wersję kurczaka można podawać z ryżem, lub makaronem, np. w kształcie muszelek. Do tego jakaś lekka surówka z sałaty pekińskiej… mmmm…. pycha!
A oto przepis:
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 2-4 serki topione (w zależności od ich wielkości),
- 200 ml śmietany
- 250 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Piersi kurczaka dokładnie opłukujemy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy na patelnię razem z posiekanym czosnkiem i podsmażamy. Kiedy mięso będzie już dobrze zarumienione, wrzucamy rozdrobnione serki topione i wlewamy odrobinę wody. Dzięki temu serki łatwej się rozpłyną.
Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki. Gdy odparują większość wody wrzucamy je do mięsa. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy wg uznania. Pozwalamy, aby sos z mięsem jeszcze chwilkę się pogotował.
I już
Smacznego
Witam :) wlasnie takiego przepisu szukalam :)) dzis bede robic,dam znac jak wyszlo :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczekam na relację :) pozdrawiam serdecznie
UsuńNo,pycha!! :)) Tylko zamiast majeranku dodalam koperek swiezy ,bo akurat mialam :) Smaczny przepis :) pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńCieszę się bardzo, że smakowało :)
UsuńPrzesoliłam ehhh..... Ale wyjadłam mięsko i było dobre pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości powinny być 2 serki topione, a jakiej 4? :)
łącznie powinno być ok 200-300 g serka topionego
OdpowiedzUsuń