Po dłuższej przerwie znowu się pokazuję. Tym razem chciałam polecić pyszne czekoladowe brownie. Przepis, który wypróbowałam pochodzi z bloga kulinarnego Kwestia Smaku. Wprowadziłam jednak małą modyfikację, a wszystko przez to że lubię wszystko bardziej na słodko :) ale to już kwestia gustu.
Składniki:
- trzy tabliczki czekolady (razem 300 g): dwie mleczne i jedna gorzka
- 200 g masła (kostka)
- 3 jajka
- 240 g cukru
- niepełna szklana przesianej mąki
- odrobinę olejku waniliowego
- 3 szczypty soli
Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczam dwie tabliczki czekolady (jedną mleczną, drugą gorzką) i masło. Staram się nie podgrzać masy zbyt bardzo. Drugą tabliczkę mlecznej czekolady trę w wiórki i odstawiam do lodówki.
Włączam piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 160 stopni.
Następnie ubijam jajka z cukrem na pulchną masę i na koniec dodaję aromat waniliowy. Później dodaję masę czekoladową i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypuję mąkę i sól i znowu powoli mieszam mikserem.
Wylewam gotową masę na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm, posypuję tartą czekoladą i wstawiam do piekarnika na 20 minut.
Podaję z lodami z kawałkami czekolady i malinami :)
Smacznego.
Super przepis!
OdpowiedzUsuń