Wszyscy znajomi zachwalają :) A przepis dostałam kilka lat temu od mojej przyjaciółki Kasi. Sprawdza się genialnie.
Jeszcze przed upieczeniem |
Dodatki oczywiście można samemu komponować. Także dodawajcie to co lubicie. Moja pizza jest tuńczykiem i pieczarkami
Składniki na ciasto:
Zaczyn
- 0,5 kostki drożdży (tj. 50 g)
- łyżka cukru,
- 0,5 ciepłego szklanki mleka (drożdże szybciej wyrosną),
- 3 łyżki mąki,
- szczypta soli.
Drożdże kruszę, dodaję resztę składników i mieszam. Następnie odstawiam na ok. 30 minut aż drożdże pięknie wyrosną.
Następnie potrzebuję jeszcze:
- ok 800 g mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 300 g żółtego sera,
- kilkanaście czarnych oliwek
Sos na ciasto:
- puszka pomidorów,
- sól, pieprz,
- oregano i bazylia
Wykonanie:
Gdy zaczyn już wyrośnie, zaczynam wyrabiać ciasto. Drożdże przelewam do dużej miski, wlewam olej, szklankę mleka i dodaję sól oraz ok pół kg mąki. Wyrabiam ciasto w misce ręką. Ciasto musi być dosyć luźne, ale nie może się kleić do rąk. W zależności od potrzeby dodaję więcej mąki lub dolewam mleka.
Jeżeli ciasto mamy już gotowe, odstawiamy je znowu na ok. 30 min do wyrośnięcia, a w tym czasie zabieramy się do przygotowania sosu i farszu.
Najpierw sos.
Do miski wlewamy pomidory z puszki i przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Żeby zagęścić sos można dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je wraz z cebulką pokrojoną w kostkę na patelni. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Tuńczyka rozdrabniamy, trzemy ser na tarce a oliwki kroimy w plasterki. Dodatki gotowe.
Na blaszkę (taką od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy wyrośnięte ciasto. Oprószamy delikatnie mąką i rozwałkujemy dokładnie. Smarujemy sosem. Następnie kładziemy ieczarki z cebulką, tuńczyka, posypuemy serem i czarnymi oliwkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 23 minuty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz