piątek, 19 kwietnia 2013

Wiosenna tarta z porem i papryką

Wiosenna ale nie lekka... pomimo warzywnego farszu przepis dosyć kaloryczny. I masełko, i śmietana... ale przecież trzeba mieć co spalać przy tak pięknej pogodzie. Proponuję więc przygotować tartę, później delektować się smakiem a na zakończenie dnia... może wspólny jogging z bliską osobą?




Składniki (na foremkę o średnicy 26 cm):

Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • pół łyżeczki soli


Farsz:
  • 2 średnie pory,
  • 1 papryka,
  • masło (do podsmażenia warzyw),
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Zaczynam od ciasta. Rozpuszczam masło w kuchence mikrofalowej. W misce mieszam mąkę z solą, następnie dodaję przestudzone wcześniej masło, jajko i żółtko. Wyrabiam ręką do połączenia się składników. Następnie formułuję kulę, owijam ją folią aluminiową i wkładam do lodówki.

W tym czasie przygotowuję farsz. Dokładnie umyte pory kroję w talaki. Paprykę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masełko i wrzucam warzywa. Podsmażam je. Później wlewam wodę i duszę warzywa na wolnym ogniu aż zmiękną. Doprawiam solą i pieprzem, ,można dodać pół łyżeczki cukru dla złamania smaku.

Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki. Rozwałkowuję na placek i dokładnie wyklejam formę do tarty ciastem. Następnie nakłuwam spód widelcem. Wkładam do piekarnika na 10 min (temp. 200 stopni).

Teraz mam chwilę aby ubić trochę śmietanę i jajka. Ubijam je osobno (żeby mieć pewność, że się uda). Następnie łączę lekko mieszając łyżką i doprawiam solą i pieprzem.

Wyjmuję podpieczoną tartę. Wykładam na nią pory i zalewam masą śmietanowo-jajeczną. Całość wraca jeszcze do piekarnika na 20 minut. I gotowe.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...