Składniki (na foremkę o średnicy 26 cm):
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 2 średnie pory,
- 1 papryka,
- masło (do podsmażenia warzyw),
- 250 ml śmietany 30%,
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zaczynam od ciasta. Rozpuszczam masło w kuchence mikrofalowej. W misce mieszam mąkę z solą, następnie dodaję przestudzone wcześniej masło, jajko i żółtko. Wyrabiam ręką do połączenia się składników. Następnie formułuję kulę, owijam ją folią aluminiową i wkładam do lodówki.
W tym czasie przygotowuję farsz. Dokładnie umyte pory kroję w talaki. Paprykę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masełko i wrzucam warzywa. Podsmażam je. Później wlewam wodę i duszę warzywa na wolnym ogniu aż zmiękną. Doprawiam solą i pieprzem, ,można dodać pół łyżeczki cukru dla złamania smaku.
Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki. Rozwałkowuję na placek i dokładnie wyklejam formę do tarty ciastem. Następnie nakłuwam spód widelcem. Wkładam do piekarnika na 10 min (temp. 200 stopni).
Teraz mam chwilę aby ubić trochę śmietanę i jajka. Ubijam je osobno (żeby mieć pewność, że się uda). Następnie łączę lekko mieszając łyżką i doprawiam solą i pieprzem.
Wyjmuję podpieczoną tartę. Wykładam na nią pory i zalewam masą śmietanowo-jajeczną. Całość wraca jeszcze do piekarnika na 20 minut. I gotowe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz